Payroll en payrolling zijn Engelse begrippen die verwijzen naar het begrip 'loonlijst'. Het heeft alles te maken met personeel, administratie en werkgeverschap. Payroll is de ruggengraat van de loonadministratie van een bedrijf.
Met payrolling komen medewerkers die bij jou werken, op de loonlijst van het door jou geselecteerd payrollbedrijf. De payrollorganisatie wordt daarmee de werkgever.
Bij payrolling neemt een payrollbedrijf de werkgeverslasten en het werkgeversrisico op zich, wat jou tijd scheelt. Denk aan taken zoals het opstellen van contracten, het betalen van salarissen en het afdragen van loonheffingen.

Dus, in essentie, stelt payrolling bedrijven in staat om de administratieve en juridische verantwoordelijkheden van werkgeverschap uit te besteden aan een gespecialiseerd payrollbedrijf. Dit kan voordelen bieden, zoals efficiëntie en risicovermindering. Een goed beheerde payroll draagt bij aan het succes van je bedrijf, terwijl jij je focust op de groei van het bedrijf.

Payrolling kan een handige optie zijn voor bedrijven die de administratieve lasten van het werkgeverschap willen verminderen. Hier zijn enkele situaties waarin payrolling handig kan zijn:

  1. Seizoenswerk: Als je bedrijf seizoensgebonden pieken heeft, kun je met payrolling flexibel personeel inhuren zonder langdurige contractuele verplichtingen.
  2. Projecten: Bij tijdelijke projecten of specifieke opdrachten kun je via payrolling snel medewerkers aannemen en weer laten gaan.
  3. Uitbreiding naar nieuwe markten: Als je je bedrijf uitbreidt naar een ander land, kan een lokaal payrollbedrijf je helpen met de complexe administratie en lokale wetgeving.
  4. Focus op kernactiviteiten: Door de salarisadministratie uit te besteden, kun je je als werkgever concentreren op je kernactiviteiten en bedrijfsgroei. Onthoud dat elke situatie uniek is, dus overleg met een professional om te bepalen of payrolling geschikt is voor jouw specifieke behoeften.

    Heb je nog andere vragen?

De taken die een payroll organisatie van je overneemt, zijn onder andere:

  • Het opstellen van arbeidsovereenkomsten
  • Het betalen van salarissen
  • Het afhandelen van belasting- en premiebetalingen
  • Het beheren van verzekeringen in geval van arbeidsongeschiktheid
  • Administratieve taken zoals het verwerken van verlof, ziekteverzuim of andere personeelswijzigingen
  • Het verwerken van wijzigingen in collectieve overeenkomsten en wetten

Payrolling kan interessant zijn voor bijna elk bedrijf met personeel, vooral vanwege de toegenomen flexibiliteit, gemak, beperkt risico en financieel voordeel dat kan worden behaald door efficiënter in te kopen. Het maakt niet uit of het een kortetermijnproject of een langetermijnproject is.

Let op: de Nederlandse overheid maakt geen gebruik meer van payrolling. Gemeenten hebben in hun collectieve arbeidsovereenkomst in 2023 afgesproken dit tegen 2028 niet meer toe te staan.

Ongeacht de grootte of de situatie in je zaak, De Nederlandse Payroll Maatschappij staat voor je klaar. 
Hoeveel medewerkers je in dienst hebt, in welke sector of welk land je actief bent, De Nederlandse Payroll Maatschappij is er voor jou en je mensen.
DNPM biedt een scala aan diensten om bedrijven te ondersteunen met hun personeelszaken. Of het nu gaat om loonadministratie, contractbesprekingen of het uitbetalen van lonen.
Met een focus op klanttevredenheid en een aanbod van 24/7 ondersteuning, streeft DNPM ernaar om samen met haar klanten te werken aan betere bedrijfsresultaten en tevreden medewerkers.

Natuurlijk! Hoewel payrolling voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden:

  1. Kosten: Payrolling kan duurder zijn dan zelf de salarisadministratie doen. De omrekenfactor die payrollbedrijven hanteren, voegt extra kosten toe.
  2. Minder controle: Als werkgever draag je minder directe verantwoordelijkheid voor je medewerkers. Dit kan leiden tot minder controle over arbeidsvoorwaarden en personeelsbeleid.
  3. Afstand tot medewerkers: Doordat het payrollbedrijf formeel de werkgever is, kan er een zekere afstand ontstaan tussen jou en je medewerkers.
  4. Beperkte flexibiliteit: Hoewel payrolling flexibeler is dan traditioneel vast personeel, heb je nog steeds te maken met contractuele verplichtingen. Dit kan beperkend zijn bij snel veranderende behoeften.
  5. Verlies van binding: Medewerkers op de payroll hebben mogelijk minder betrokkenheid bij jouw bedrijf dan vaste medewerkers.
  6. Complexiteit: Payrolling gaat gepaard met juridische en administratieve complexiteit. Je moet op de hoogte blijven van veranderingen in wet- en regelgeving. Overweeg deze aspecten zorgvuldig en bespreek ze met een professional om te bepalen of payrolling geschikt is voor jouw situatie.

Heb je nog andere vragen?